Przepisy na domowe napoje alkoholowe z sezonowych owoców

Przepisy na domowe napoje alkoholowe z sezonowych owoców

Sezonowe owoce to doskonały sposób na przygotowanie oryginalnych i smakowitych napojów alkoholowych. Zbierzemy je sami lub kupimy na lokalnym targu, możemy być pewni, że będą one pełne świeżości i aromatu. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na domowe napoje alkoholowe z sezonowych owoców, które z pewnością ucieszą nasze podniebienia i sprawią, że letnie wieczory będą jeszcze bardziej magiczne.

  1. Arbuzowe margaritas

Składniki:

  • 4 szklanki kawałków arbuza
  • 1/4 szklanki likieru triple sec
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/4 szklanki tequili
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. W mikserze zblenduj kawałki arbuzów.

  2. W dużej misce połącz sok z arbuzów, triple sec, sok z limonki i tequilę.

  3. Dobrze wymieszaj składniki.

  4. Do szklanki dodaj kostki lodu, a następnie wlej przygotowany napój.

  5. Możesz ozdobić napój plastry arbuzów i limonki.

  6. Malinowa cytrynówka

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • Skórka z 2 cytryn
  • 2 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki cukru
  • Woda gazowana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć maliny i skórkę z cytryn w dużym słoju.

  2. Dodaj wódkę i cukier, a następnie zamknij słoik i wstrząśnij nim energicznie.

  3. Odstaw słoik na 1-2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, co jakiś czas potrząsając nim.

  4. Po tym czasie przecedź napój przez sitko i przelej do butelek.

  5. Chłodzony napój można podawać samodzielnie lub rozcieńczyć wodą gazowaną.

  6. Truskawkowy mojito

Składniki:

  • 10 truskawek
  • Sok z 2 limonek
  • 1/4 szklanki mięty
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka białego rumu
  • Woda gazowana
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce rozgnieć truskawki, sok z limonek, miętę i cukier.

  2. Dodaj biały rum i dobrze wymieszaj składniki.

  3. Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.

  4. Dolej wodę gazowaną do napelnienia szklanek.

  5. Możesz udekorować napój listkami mięty i plasterkami truskawek.

  6. Borówkowy miodownik

Składniki:

  • 2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 szklanki wódki
  • Łyżka soku z cytryny
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połącz w blenderze i zblenduj.

  2. Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.

  3. Dodaj kilka borówek dla dekoracji.

  4. Brzoskwiniowy sangria

Składniki:

  • 3 brzoskwinie
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1/2 szklanki brandy
  • Sok z 2 limonek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Pokrój brzoskwinie, pomarańczę i cytrynę w plasterki.

  2. Wrzuć owoce do dużego dzbanka, dodaj cukier, wino, brandy, sok z limonek i sok pomarańczowy.

  3. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.

  5. Możesz udekorować sangrię kawałkami owoców.

  6. Jabłkowa szarlotka

Składniki:

  • 4 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka wódki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • Kostki lodu
  • Plastry jabłek (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzej sok jabłkowy, cukier i cynamon, aż cukier się rozpuści.

  2. Odstaw do ostygnięcia.

  3. Dodaj wódkę i wymieszaj.

  4. Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.

  5. Udekoruj szarlotkę plasterkami jabłek.

  6. Jagodowa caipirinha

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • Sok z 2 limonek
  • 1 szklanka cachaçi
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć jagody i cukier w szklance.
  2. Dodaj sok z limonek i cachaçę.
  3. Wymieszaj składniki.
  4. Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
  5. Możesz udekorować caipirinhę jagodami.