Przepisy na domowe lody: orzeźwiający deser na lato

Przepisy na domowe lody: orzeźwiający deser na lato

W trakcie letnich upałów nie ma nic lepszego niż schłodzenie się pysznym, domowym lodem. Nie trzeba jednak wychodzić z domu ani kupować drogich lodyzionków, aby cieszyć się tym orzeźwiającym deserem. Wystarczy kilka prostych składników i chęć do eksperymentowania w kuchni. Oto kilka przepisów na domowe lody, które z pewnością uczynią tegoroczne lato jeszcze bardziej przyjemnym.

  1. Lody śmietankowe z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:

  1. W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.

  2. Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, kontynuując ubijanie do momentu uzyskania jednolitej masy.

  3. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą.

  4. Całość przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.

  5. Sorbet arbuzowy z miętą

Składniki:

  • 1 arbuz (ok. 1 kg miąższu)
  • 1 limonka (sok i skórka starta)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6-8 listków mięty

Przygotowanie:

  1. Wydrążamy miąższ z arbuza i blendujemy go razem z sokiem z limonki, startą skórką i cukrem.

  2. Dodajemy listki mięty i blendujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.

  3. Powstałą masę przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

  4. Lody kawowe z karmelem

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki karmelu

Przygotowanie:

  1. W kubku rozpuszczamy kawę w ciepłej wodzie, mieszając do rozpuszczenia się ziarenek.

  2. W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.

  3. Dodajemy cukier i rozpuszczoną kawę, kontynuując ubijanie aż do połączenia składników.

  4. Dodajemy karmel i delikatnie mieszamy.

  5. Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 5 godzin.

  6. Lody jogurtowe z granolą

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki ulubionej granoli
  • 1 łyżka dowolnych nasion (np. siemienia lnianego, słonecznika)

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy jogurt z miodem, aż składniki się połączą.

  2. Dodajemy granolę i nasiona, dokładnie mieszając.

  3. Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

  4. Lody malinowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki białej czekolady (rozpuszczonej)
  • 2 szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie:

  1. Maliny blendujemy razem z cukrem na gładką masę.

  2. Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy.

  3. Separatnie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.

  4. Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę do masy malinowej i mieszamy, zachowując lekkości.

  5. Całość przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.

  6. Lody cytrynowe ze świeżymi ziołami

Składniki:

  • 2 szklanki soku z cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki świeżych ziół (np. mięta, bazylia, estragon)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.

  2. Do mieszanki dodajemy sok z cytryn oraz świeże zioła.

  3. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.

  4. Przecedzamy masę i pozostawiamy do ostygnięcia.

  5. Schładzamy masę w lodówce przez minimum 4 godziny.

  6. Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.

  7. Lody piernikowe z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 pierniczki (rozdrobnione)
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej (posiekanej)

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodając cukier i mieszając do rozpuszczenia się cukru.
  2. Do rozgrzanego mleka dodajemy rozdrobnione pierniczki.
  3. Całość mieszamy, aż pierniczki zmiękną.
  4. Schładzamy masę w lodówce przez minimum 4 godziny.
  5. Do ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i posiekaną czekoladę.
  6. Delikatnie mieszamy i przekładamy do pojemników na lody.
  7. Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Oto kilka przepisów na domowe lody, które można wypróbować w trakcie letnich upałów. Pamiętaj, że możliwości eksperymentowania są niemal nieograniczone, dlatego warto wykorzystać różne składniki i smaki, aby stworzyć własne, niepowtarzalne kompozycje. Cieszmy się letnim deszczem w postaci pysznych i orzeźwiających lodów!