Przepisy na domowe lody: orzeźwiający deser na lato
W trakcie letnich upałów nie ma nic lepszego niż schłodzenie się pysznym, domowym lodem. Nie trzeba jednak wychodzić z domu ani kupować drogich lodyzionków, aby cieszyć się tym orzeźwiającym deserem. Wystarczy kilka prostych składników i chęć do eksperymentowania w kuchni. Oto kilka przepisów na domowe lody, które z pewnością uczynią tegoroczne lato jeszcze bardziej przyjemnym.
- Lody śmietankowe z owocami
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
-
W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.
-
Dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, kontynuując ubijanie do momentu uzyskania jednolitej masy.
-
Owoce kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą.
-
Całość przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
-
Sorbet arbuzowy z miętą
Składniki:
- 1 arbuz (ok. 1 kg miąższu)
- 1 limonka (sok i skórka starta)
- 1/2 szklanki cukru
- 6-8 listków mięty
Przygotowanie:
-
Wydrążamy miąższ z arbuza i blendujemy go razem z sokiem z limonki, startą skórką i cukrem.
-
Dodajemy listki mięty i blendujemy jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
-
Powstałą masę przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
-
Lody kawowe z karmelem
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki karmelu
Przygotowanie:
-
W kubku rozpuszczamy kawę w ciepłej wodzie, mieszając do rozpuszczenia się ziarenek.
-
W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.
-
Dodajemy cukier i rozpuszczoną kawę, kontynuując ubijanie aż do połączenia składników.
-
Dodajemy karmel i delikatnie mieszamy.
-
Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 5 godzin.
-
Lody jogurtowe z granolą
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki ulubionej granoli
- 1 łyżka dowolnych nasion (np. siemienia lnianego, słonecznika)
Przygotowanie:
-
W misce mieszamy jogurt z miodem, aż składniki się połączą.
-
Dodajemy granolę i nasiona, dokładnie mieszając.
-
Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
-
Lody malinowe z białą czekoladą
Składniki:
- 2 szklanki malin
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki białej czekolady (rozpuszczonej)
- 2 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
-
Maliny blendujemy razem z cukrem na gładką masę.
-
Do powstałej masy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy.
-
Separatnie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.
-
Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę do masy malinowej i mieszamy, zachowując lekkości.
-
Całość przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
-
Lody cytrynowe ze świeżymi ziołami
Składniki:
- 2 szklanki soku z cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki świeżych ziół (np. mięta, bazylia, estragon)
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
-
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
-
Do mieszanki dodajemy sok z cytryn oraz świeże zioła.
-
Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
-
Przecedzamy masę i pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Schładzamy masę w lodówce przez minimum 4 godziny.
-
Przekładamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
-
Lody piernikowe z kawałkami czekolady
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 pierniczki (rozdrobnione)
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej (posiekanej)
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy w rondelku, dodając cukier i mieszając do rozpuszczenia się cukru.
- Do rozgrzanego mleka dodajemy rozdrobnione pierniczki.
- Całość mieszamy, aż pierniczki zmiękną.
- Schładzamy masę w lodówce przez minimum 4 godziny.
- Do ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i posiekaną czekoladę.
- Delikatnie mieszamy i przekładamy do pojemników na lody.
- Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Oto kilka przepisów na domowe lody, które można wypróbować w trakcie letnich upałów. Pamiętaj, że możliwości eksperymentowania są niemal nieograniczone, dlatego warto wykorzystać różne składniki i smaki, aby stworzyć własne, niepowtarzalne kompozycje. Cieszmy się letnim deszczem w postaci pysznych i orzeźwiających lodów!