Dzisiejsze danie to jedna z moich ulubionych potraw. Nie jest to coś nowego, ale jest to staropolski przepis. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do wykonania.
Głównymi składnikami są flaki (wyściółka żołądka krów i świń), masło, mąka, cebula i pietruszka. Oczywiście mięso powinno być świeże i dobrze ugotowane.
Do przyprawiania można użyć pieprzu, soli i papryki. Przyprawy i zioła można dodawać według własnych upodobań.
Składniki:
400 g flaków
2 łyżki masła
200 ml wody
4 łyżki mąki
2 średnie cebule
1 łyżka soli
Pieprz i papryka do smaku
1 łyżka suszonej pietruszki
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
Ugotuj flaki i usuń z nich tłuszcz.
Rozpuść masło i wymieszaj je z mąką.
Dodaj wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.
Dodaj flaki do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem w proszku i natką pietruszki.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i cebulą.
To danie pochodzi z dawnej Polski i jest jednym z najstarszych przepisów.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał. Daj mi znać, jak Ci wyszedł.
Jeśli spodobał Ci się przepis, podziel się nim z przyjaciółmi.