Flaczki po staropolsku – Przepis

Dzisiejsze danie to jedna z moich ulubionych potraw. Nie jest to coś nowego, ale jest to staropolski przepis. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do wykonania.

Głównymi składnikami są flaki (wyściółka żołądka krów i świń), masło, mąka, cebula i pietruszka. Oczywiście mięso powinno być świeże i dobrze ugotowane.

Do przyprawiania można użyć pieprzu, soli i papryki. Przyprawy i zioła można dodawać według własnych upodobań.

Składniki:

400 g flaków

2 łyżki masła

200 ml wody

4 łyżki mąki

2 średnie cebule

1 łyżka soli

Pieprz i papryka do smaku

1 łyżka suszonej pietruszki

1 łyżeczka czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

Ugotuj flaki i usuń z nich tłuszcz.

Rozpuść masło i wymieszaj je z mąką.

Dodaj wodę do garnka i doprowadź do wrzenia.

Dodaj flaki do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem w proszku i natką pietruszki.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i cebulą.

To danie pochodzi z dawnej Polski i jest jednym z najstarszych przepisów.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał. Daj mi znać, jak Ci wyszedł.

Jeśli spodobał Ci się przepis, podziel się nim z przyjaciółmi.