Pasteryzacja buraków – Przepis

Buraki są bardzo pożywne i bogate w składniki odżywcze, jednak kolor liści buraka zmienia się podczas gotowania. Po ugotowaniu kolor czerwony zmienia się w purpurowy, ale kiedy nie jest gotowany, korzenie buraka mają kolor jasnożółty. W takim przypadku, jeśli chcesz zachować korzystne dla zdrowia właściwości buraków, sugeruje się gotowanie lub gotowanie buraków z solą i wodą. Buraki są dobrym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia i żelaza. Są one bardzo ważne dla utrzymania zdrowego stylu życia.

Gotowanie buraków z solą i wodą nie tylko usunie kolor, ale także doda smaku potrawie. Kiedy buraki gotuje się z solą i wodą, wchłaniają one smak soli i wody. Są one również bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom, cukrzycy i chorobom serca.

Przyjrzyjmy się, jak gotować buraki z solą i wodą:

Składniki:

– 1 średniej wielkości burak

– Sól

– Woda

– Pieprz

– Sok z cytryny

Sposób postępowania:

– Umyj i oczyść buraki.

– Gotuj buraki w wodzie przez 30-40 minut lub do miękkości.

– Dodaj sól do ugotowanych buraków i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

– Pozostawić buraki do ostygnięcia.

– Obrać skórkę z buraków, a następnie pokroić je w kostkę.

– Dodać do buraków pieprz i sok z cytryny, a następnie podawać.

Wnioski:

Tak więc, jeśli chcesz korzystać z zalet buraków bez utraty koloru, to możesz ugotować buraki z solą i wodą.