Ogórek to warzywo łatwe do przyrządzenia, ponieważ jest niskokaloryczny i ma dużo składników odżywczych. Ale czy wiesz, że ogórek może być również wykorzystany jako główny składnik obiadu? Jeśli chcesz dodać do swojego obiadu trochę chrupiącego dodatku, to ogórek na obiad jest najlepszym rozwiązaniem.
Składniki:
4 ogórki
1 cebula
2 pomidory
3 marchewki
2 ząbki czosnku
5 gałązek pietruszki
1 gałązka rozmarynu
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Oczyść ogórki, pokrój je w cienkie plasterki i włóż do durszlaka. Posyp solą i odstaw na około 2 godziny. Umyj dokładnie ogórki i osusz je.
Pokroić cebulę i pomidory na małe kawałki. Umieścić je w blenderze, dodać 1/2 szklanki wody i zmiksować na puree. Marchew i czosnek posiekać i dodać do blendera. Dodać pomidory i wodę, a następnie miksować przez 1 minutę.
Dodać przecier i pietruszkę do ogórków, a następnie umieścić je w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać rozmaryn i podawać na gorąco.
Wnioski:
Jeśli chcesz wykorzystać ogórki jako dodatek do dania głównego, możesz użyć dowolnego warzywa jako zamiennika ogórków. Możesz także dodać przyprawy, aby danie było jeszcze smaczniejsze.
Wypróbujmy więc ten przepis i cieszmy się ogórkami na obiad!