Łatwy przepis na pieczone uda

Jest wiele kobiet, które bardzo martwią się rosnącą wagą i nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Szukają też szybkiego przepisu, który zadowoli ich kubki smakowe. Jeśli jesteś jedną z tych osób, poniżej znajdziesz najlepszy przepis na pieczone udka.

Składniki:

4 do 6 udek

2 średniej wielkości cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Celsjusza.

Opłucz udka i osusz je papierowymi ręcznikami. Umieść udka w naczyniu do pieczenia.

Obrać cebulę i pokroić na kawałki. Usunąć rdzeń z cebuli, pozostawiając zaokrągloną podstawę. Posiekać rdzeń na małe kawałki.

Ząbki czosnku przekroić na pół i usunąć skórkę. Zmielić czosnek.

Rozsypać cebulę i czosnek na dnie naczynia do pieczenia.

Zanurzyć udko w oliwie z oliwek i ułożyć na wierzchu cebuli i czosnku. Posypać udka solą i pieprzem.

Piec przez 45 minut. Obróć udka na drugą stronę i piecz jeszcze 15 minut.

Podawaj samodzielnie, z mieszanką zieleniny, z makaronem lub brązowym ryżem.

Wnioski:

Jest to idealny posiłek dla leniwych i zapracowanych mam, które chcą cieszyć się zdrowym i pysznym posiłkiem. Przygotowanie tego przepisu zajmie tylko 30 minut.