Jest wiele kobiet, które bardzo martwią się rosnącą wagą i nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Szukają też szybkiego przepisu, który zadowoli ich kubki smakowe. Jeśli jesteś jedną z tych osób, poniżej znajdziesz najlepszy przepis na pieczone udka.
Składniki:
4 do 6 udek
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Celsjusza.
Opłucz udka i osusz je papierowymi ręcznikami. Umieść udka w naczyniu do pieczenia.
Obrać cebulę i pokroić na kawałki. Usunąć rdzeń z cebuli, pozostawiając zaokrągloną podstawę. Posiekać rdzeń na małe kawałki.
Ząbki czosnku przekroić na pół i usunąć skórkę. Zmielić czosnek.
Rozsypać cebulę i czosnek na dnie naczynia do pieczenia.
Zanurzyć udko w oliwie z oliwek i ułożyć na wierzchu cebuli i czosnku. Posypać udka solą i pieprzem.
Piec przez 45 minut. Obróć udka na drugą stronę i piecz jeszcze 15 minut.
Podawaj samodzielnie, z mieszanką zieleniny, z makaronem lub brązowym ryżem.
Wnioski:
Jest to idealny posiłek dla leniwych i zapracowanych mam, które chcą cieszyć się zdrowym i pysznym posiłkiem. Przygotowanie tego przepisu zajmie tylko 30 minut.