Jak przyrządzić żurek staropolski Przepis na żurek staropolski

Żurek staropolski jest jedną z popularnych zup przygotowywanych w zimnych porach roku i jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Żurek staropolski składa się z niewielu składników i ma wyjątkowy smak i aromat. Kwaśna zupa staropolska jest przygotowywana z kwaśnej śmietany, kości wieprzowych i przypraw. Jest to doskonałe danie pocieszające na zimne pory roku. Przygotowanie tej zupy jest dość proste i zajmuje bardzo mało czasu.

Składniki:

1 kg kości wieprzowych

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 pory

2 średnie marchewki

1 kapusta

1 kawałek suszonych grzybów

3 litry wywaru wołowego

6 filiżanek kwaśnej śmietany

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Włóż kości wieprzowe i pozwól im się gotować przez około 30 minut, po czym odłóż je na bok. Teraz oczyść warzywa, pokrój je i umyj pod bieżącą wodą. Następnie dodaj warzywa do gotujących się kości wieprzowych. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą ugotowane, wyjmij je i odstaw na bok. Teraz musisz posiekać czosnek i dodać go do garnka. Dodać sól i pieprz, a następnie wymieszać. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Gdy zupa będzie gotowa, przecedź ją i ostudź. Zupę można przechowywać przez miesiąc i przez ten czas zachowa ona świeżość. Z tej staropolskiej zupy żurkowej można przyrządzić pyszny posiłek. Możesz ją spożywać jako przystawkę, danie główne lub deser.

Wnioski:

Żurek staropolski jest jedną z najbardziej znanych i popularnych potraw w Polsce. Zupę tę przygotowuje się z kwaśnej śmietany, kości wieprzowych i przypraw. Jeśli nie masz kwaśnej śmietany, to zamiast niej możesz użyć mleka lub maślanki. Danie to można przygotować w domu, jeśli ma się resztki warzyw i mięsa.