Przepisy na domowe napoje alkoholowe z sezonowych owoców
Sezonowe owoce to doskonały sposób na przygotowanie oryginalnych i smakowitych napojów alkoholowych. Zbierzemy je sami lub kupimy na lokalnym targu, możemy być pewni, że będą one pełne świeżości i aromatu. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na domowe napoje alkoholowe z sezonowych owoców, które z pewnością ucieszą nasze podniebienia i sprawią, że letnie wieczory będą jeszcze bardziej magiczne.
- Arbuzowe margaritas
Składniki:
- 4 szklanki kawałków arbuza
- 1/4 szklanki likieru triple sec
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/4 szklanki tequili
- Kostki lodu
Przygotowanie:
-
W mikserze zblenduj kawałki arbuzów.
-
W dużej misce połącz sok z arbuzów, triple sec, sok z limonki i tequilę.
-
Dobrze wymieszaj składniki.
-
Do szklanki dodaj kostki lodu, a następnie wlej przygotowany napój.
-
Możesz ozdobić napój plastry arbuzów i limonki.
-
Malinowa cytrynówka
Składniki:
- 1 szklanka malin
- Skórka z 2 cytryn
- 2 szklanki wódki
- 1/2 szklanki cukru
- Woda gazowana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Rozgnieć maliny i skórkę z cytryn w dużym słoju.
-
Dodaj wódkę i cukier, a następnie zamknij słoik i wstrząśnij nim energicznie.
-
Odstaw słoik na 1-2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, co jakiś czas potrząsając nim.
-
Po tym czasie przecedź napój przez sitko i przelej do butelek.
-
Chłodzony napój można podawać samodzielnie lub rozcieńczyć wodą gazowaną.
-
Truskawkowy mojito
Składniki:
- 10 truskawek
- Sok z 2 limonek
- 1/4 szklanki mięty
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka białego rumu
- Woda gazowana
- Kostki lodu
Przygotowanie:
-
W dużej misce rozgnieć truskawki, sok z limonek, miętę i cukier.
-
Dodaj biały rum i dobrze wymieszaj składniki.
-
Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
-
Dolej wodę gazowaną do napelnienia szklanek.
-
Możesz udekorować napój listkami mięty i plasterkami truskawek.
-
Borówkowy miodownik
Składniki:
- 2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki miodu
- 2 szklanki wódki
- Łyżka soku z cytryny
- Kostki lodu
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki połącz w blenderze i zblenduj.
-
Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
-
Dodaj kilka borówek dla dekoracji.
-
Brzoskwiniowy sangria
Składniki:
- 3 brzoskwinie
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 butelka czerwonego wina
- 1/2 szklanki brandy
- Sok z 2 limonek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- Kostki lodu
Przygotowanie:
-
Pokrój brzoskwinie, pomarańczę i cytrynę w plasterki.
-
Wrzuć owoce do dużego dzbanka, dodaj cukier, wino, brandy, sok z limonek i sok pomarańczowy.
-
Całość dokładnie wymieszaj.
-
Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
-
Możesz udekorować sangrię kawałkami owoców.
-
Jabłkowa szarlotka
Składniki:
- 4 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka wódki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- Kostki lodu
- Plastry jabłek (do dekoracji)
Przygotowanie:
-
W rondlu podgrzej sok jabłkowy, cukier i cynamon, aż cukier się rozpuści.
-
Odstaw do ostygnięcia.
-
Dodaj wódkę i wymieszaj.
-
Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
-
Udekoruj szarlotkę plasterkami jabłek.
-
Jagodowa caipirinha
Składniki:
- 2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- Sok z 2 limonek
- 1 szklanka cachaçi
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Rozgnieć jagody i cukier w szklance.
- Dodaj sok z limonek i cachaçę.
- Wymieszaj składniki.
- Przelej napój do szklanek z kostkami lodu.
- Możesz udekorować caipirinhę jagodami.