Być może myślicie, że kotleciki z kaszy manny nie są dostępne w każdym miejscu, ale powiedziałabym, że jesteście w błędzie. Kotleciki z semoliny są pyszne i można je podawać z herbatą, kawą, mlekiem i innymi napojami.
Jest to bardzo popularna i znana potrawa w całych Indiach, a zwłaszcza w stanach Uttar Pradesh i Delhi. Przyjrzyjmy się zatem szybko składnikom kotletów z semoliny, a następnie postępujmy zgodnie z przepisem.
Kotleciki z semoliny:
Składniki:
1 szklanka semoliny
4 łyżki oleju roślinnego
½ łyżeczki czerwonego chili w proszku
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżka soli
½ szklanki twarogu
Kilka gałązek liści curry
Olej do smażenia
Procedura:
Weź ciężką patelnię i dodaj 2 łyżki oleju. Rozgrzej patelnię i dodaj wszystkie przyprawy.
Po chwili dodać posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną zieloną papryczkę chilli i imbir.
Dodać pokrojone pomidory i sól. Gotować, aż pomidor się ugotuje, a olej oddzieli się od masali.
Dodać 1 szklankę wody i gotować, aż woda zredukuje się do ½ szklanki. Teraz dodać kaszę mannę i wymieszać.
Gotuj przez kolejne 5 do 6 minut i przykryj na chwilę.
Rozgrzać pozostały olej i usmażyć kotlety.
Podawać gorące i smacznego.
Wnioski:
Jeśli przeczytałeś ten artykuł do końca, to na pewno nauczyłeś się, jak zrobić pyszne kotlety z kaszy manny.