Łatwe i pyszne kotlety z semoliny – przepis

Być może myślicie, że kotleciki z kaszy manny nie są dostępne w każdym miejscu, ale powiedziałabym, że jesteście w błędzie. Kotleciki z semoliny są pyszne i można je podawać z herbatą, kawą, mlekiem i innymi napojami.

Jest to bardzo popularna i znana potrawa w całych Indiach, a zwłaszcza w stanach Uttar Pradesh i Delhi. Przyjrzyjmy się zatem szybko składnikom kotletów z semoliny, a następnie postępujmy zgodnie z przepisem.

Kotleciki z semoliny:

Składniki:

1 szklanka semoliny

4 łyżki oleju roślinnego

½ łyżeczki czerwonego chili w proszku

1 łyżeczka kolendry w proszku

2 łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżka soli

½ szklanki twarogu

Kilka gałązek liści curry

Olej do smażenia

Procedura:

Weź ciężką patelnię i dodaj 2 łyżki oleju. Rozgrzej patelnię i dodaj wszystkie przyprawy.

Po chwili dodać posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać posiekaną zieloną papryczkę chilli i imbir.

Dodać pokrojone pomidory i sól. Gotować, aż pomidor się ugotuje, a olej oddzieli się od masali.

Dodać 1 szklankę wody i gotować, aż woda zredukuje się do ½ szklanki. Teraz dodać kaszę mannę i wymieszać.

Gotuj przez kolejne 5 do 6 minut i przykryj na chwilę.

Rozgrzać pozostały olej i usmażyć kotlety.

Podawać gorące i smacznego.

Wnioski:

Jeśli przeczytałeś ten artykuł do końca, to na pewno nauczyłeś się, jak zrobić pyszne kotlety z kaszy manny.