Wszyscy uwielbiamy klopsiki, a szczególnie dzieci. W dawnych czasach, gdy mama gotowała klopsiki na obiad, dzieci bardzo je uwielbiały i tak samo jest dzisiaj. Istnieją różne przepisy na klopsiki, a ja przedstawiam 2 niesamowitych przepisów na klopsiki. Są to najlepsze przepisy na klopsiki z blogów kulinarnych, które są proste, łatwe do przygotowania i wszyscy je uwielbiają.
1. Klasyczne włoskie klopsiki
Jest to najbardziej popularny i pyszny przepis na klopsiki. Zrobiłem go dla mojego syna i bardzo mu smakował. Jest to najlepsze włoskie danie, które sprawia, że członkowie rodziny czują się jak w domu.
Składniki:
– 200 gramów chudej mielonej wołowiny
– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– ½ szklanki świeżej bułki tartej
– ½ filiżanki tartego parmezanu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 3 łyżki stołowe przyprawy włoskiej
– sól i pieprz
Wskazówki:
– Rozgrzej piekarnik do 400°F.
– W misce połączyć mieloną wołowinę, bułkę tartą i przyprawę włoską.
– Dodać sól i pieprz do smaku.
– Uformować kulki o średnicy 1 cala i ułożyć na blasze do pieczenia.
– Piec w piekarniku przez 20 minut.
– Na patelni dodać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć klopsiki na brązowo.
– Podawaj na gorąco z sosem do spaghetti.
– Aby klopsiki były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać szczyptę pokruszonych płatków czerwonej papryki.
2. Kiełbasa i papryka
To kolejny popularny i łatwy do wykonania przepis na klopsiki. Zrobiłem je dla mojego syna i bardzo mu smakowały. Jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
– 100 gramów chudej mielonej wołowiny
– ½ łyżeczki czosnku mielonego
– ½ łyżeczki suszonej bazylii
– 1/3 szklanki drobnej, suchej bułki tartej
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– 1 zielona papryka, nasiona i drobno posiekana
– 1 (10-uncjowe) opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrożone i odsączone
– 1 (12-uncjowy) słoik sosu do makaronu
– sól i pieprz
Wskazówki:
– Umieść mieloną wołowinę w dużej misce do mieszania.
– Wymieszać czosnek, bazylię, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.
– Uformować z mięsa 24 małe klopsiki.
– Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć klopsiki.
– Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty.
– Przełożyć klopsiki do wolnowaru.
– Dodać szpinak i sos do makaronu.
– Gotować na wolnym ogniu przez 6 do 8 godzin.
– Wyjąć klopsiki z wolnowaru i podawać je z makaronem.