2 wspaniałe przepisy na klopsiki

Wszyscy uwielbiamy klopsiki, a szczególnie dzieci. W dawnych czasach, gdy mama gotowała klopsiki na obiad, dzieci bardzo je uwielbiały i tak samo jest dzisiaj. Istnieją różne przepisy na klopsiki, a ja przedstawiam 2 niesamowitych przepisów na klopsiki. Są to najlepsze przepisy na klopsiki z blogów kulinarnych, które są proste, łatwe do przygotowania i wszyscy je uwielbiają.

1. Klasyczne włoskie klopsiki

Jest to najbardziej popularny i pyszny przepis na klopsiki. Zrobiłem go dla mojego syna i bardzo mu smakował. Jest to najlepsze włoskie danie, które sprawia, że członkowie rodziny czują się jak w domu.

Składniki:

– 200 gramów chudej mielonej wołowiny

– 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

– ½ szklanki świeżej bułki tartej

– ½ filiżanki tartego parmezanu

– ¼ szklanki oliwy z oliwek

– 3 łyżki stołowe przyprawy włoskiej

– sól i pieprz

Wskazówki:

– Rozgrzej piekarnik do 400°F.

– W misce połączyć mieloną wołowinę, bułkę tartą i przyprawę włoską.

– Dodać sól i pieprz do smaku.

– Uformować kulki o średnicy 1 cala i ułożyć na blasze do pieczenia.

– Piec w piekarniku przez 20 minut.

– Na patelni dodać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć klopsiki na brązowo.

– Podawaj na gorąco z sosem do spaghetti.

– Aby klopsiki były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać szczyptę pokruszonych płatków czerwonej papryki.

2. Kiełbasa i papryka

To kolejny popularny i łatwy do wykonania przepis na klopsiki. Zrobiłem je dla mojego syna i bardzo mu smakowały. Jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

– 100 gramów chudej mielonej wołowiny

– ½ łyżeczki czosnku mielonego

– ½ łyżeczki suszonej bazylii

– 1/3 szklanki drobnej, suchej bułki tartej

– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

– 1 zielona papryka, nasiona i drobno posiekana

– 1 (10-uncjowe) opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrożone i odsączone

– 1 (12-uncjowy) słoik sosu do makaronu

– sól i pieprz

Wskazówki:

– Umieść mieloną wołowinę w dużej misce do mieszania.

– Wymieszać czosnek, bazylię, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku.

– Uformować z mięsa 24 małe klopsiki.

– Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć klopsiki.

– Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty.

– Przełożyć klopsiki do wolnowaru.

– Dodać szpinak i sos do makaronu.

– Gotować na wolnym ogniu przez 6 do 8 godzin.

– Wyjąć klopsiki z wolnowaru i podawać je z makaronem.