Zdrowy i pyszny sos do sałatek

Dressing jest jednym z ważnych składników sałatki, który nadaje jej niesamowity smak. W tym dressingu do sałatki użyłam musztardy i miodu.

Składniki:

2 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa miodu

1/2 szklanki octu cydrowego

1 łyżeczka nasion gorczycy

Sól

Czarny pieprz

Kurkuma

Kroki:

Przede wszystkim rozgrzej kuchenkę, teraz dodaj nasiona gorczycy na patelnię i pozwól im trzaskać. Teraz wymieszaj w miseczce miód i ocet, dodaj sól i pieprz. Następnie weź patelnię, na której trzeszczą nasiona gorczycy, i dodaj do niej mieszankę octu. Dodać kurkumę i mieszać sos przez 2 do 3 minut.

Teraz weź patelnię, na której smażyłeś nasiona gorczycy, i wlej do niej sos. Na koniec zamknij pokrywkę i pozostaw na 5 do 7 minut.

Wnioski:

Do sosu sałatkowego można dodawać różne składniki, aby go urozmaicić. Możesz również przygotować sos sałatkowy używając oleju i soku z cytryny zamiast octu. W tym przepisie dodałam do sosu także czarny pieprz i sól. Dzięki temu sos będzie miał więcej wartości odżywczych.