Przepisy na ciasta – Ciasto czekoladowe z czekoladą w środku

Ciasto czekoladowe to wspaniały wypiek wśród ciast. Najlepsze w nim jest to, że można się nim delektować zawsze i wszędzie. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł cieszyć się smakiem tego ciasta w każdym zakątku świata.

Składniki:

1/2 szklanki kakao w proszku

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki stołowe mleka

1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki samokończącej

szczypta soli

1 łyżka masła

1/2 szklanki wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Nasmaruj i wyłóż tłuszczem okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 23 cm.

Oddziel jajka i ubij białka do uzyskania sztywnej piany. Odstawić na bok.

W misce przesiać suche składniki.

Ubić żółtka i wymieszać z masłem.

Dodać mleko do żółtek i wymieszać.

Wmieszać mąkę, a następnie roztopione wiórki czekoladowe.

Wlać do przygotowanej formy i piec przez 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.

Ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na stojak druciany i całkowicie ostudzić.

Podawać schłodzone.

Wskazówki:

– Możesz dodać łyżkę stołową ekstraktu waniliowego, aby wzmocnić smak tego przepisu.

– Aby zrobić ciasto pokryte czekoladą, roztop łyżkę stołową wiórków z mlecznej czekolady w podwójnym kotle, a następnie zanurz ciasto w czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia.

– Jeśli nie masz kotła, możesz podgrzać wodę w rondelku na małym ogniu i umieścić nad nim metalową miskę.

– Można też użyć czekolady półsłodkiej.

– Zamiast czekolady mlecznej można użyć ciemnej czekolady.