Ciasto czekoladowe to wspaniały wypiek wśród ciast. Najlepsze w nim jest to, że można się nim delektować zawsze i wszędzie. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł cieszyć się smakiem tego ciasta w każdym zakątku świata.
Składniki:
1/2 szklanki kakao w proszku
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe mleka
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki samokończącej
szczypta soli
1 łyżka masła
1/2 szklanki wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Nasmaruj i wyłóż tłuszczem okrągłą formę do pieczenia ciasta o średnicy 23 cm.
Oddziel jajka i ubij białka do uzyskania sztywnej piany. Odstawić na bok.
W misce przesiać suche składniki.
Ubić żółtka i wymieszać z masłem.
Dodać mleko do żółtek i wymieszać.
Wmieszać mąkę, a następnie roztopione wiórki czekoladowe.
Wlać do przygotowanej formy i piec przez 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.
Ostudzić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na stojak druciany i całkowicie ostudzić.
Podawać schłodzone.
Wskazówki:
– Możesz dodać łyżkę stołową ekstraktu waniliowego, aby wzmocnić smak tego przepisu.
– Aby zrobić ciasto pokryte czekoladą, roztop łyżkę stołową wiórków z mlecznej czekolady w podwójnym kotle, a następnie zanurz ciasto w czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia.
– Jeśli nie masz kotła, możesz podgrzać wodę w rondelku na małym ogniu i umieścić nad nim metalową miskę.
– Można też użyć czekolady półsłodkiej.
– Zamiast czekolady mlecznej można użyć ciemnej czekolady.