Jestem pewna, że słyszeliście o tego typu marynatach. Zastanawiacie się jednak, co to jest i jak to zrobić. Oto przepis na cukinię w marynacie z musztardy i chrzanu.
Składniki:
4 średniej wielkości cukinie
2 łyżki musztardy
2 łyżki chrzanu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
Instrukcje:
Cukinię gotujemy przez 2 minuty i kroimy na małe kawałki. Następnie wymieszaj ją z musztardą, chrzanem, solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Mieszankę włożymy do głębokiej miski i przykryjemy. Pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Wyjąć mieszaninę i dodać do niej oliwę. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.
Tak oto wyglądał prosty i łatwy sposób przygotowania cukinii w marynacie musztardowo-chrzanowej. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis, a jeśli masz jakieś pytania, skomentuj go poniżej.