Wakacyjne sałatki: łatwe przepisy na ożywiające dania

Wakacyjne sałatki: łatwe przepisy na ożywiające dania

Wakacje to doskonały czas na eksperymentowanie w kuchni i przygotowywanie lekkich i orzeźwiających posiłków. Jednym z ulubionych dań w letnim okresie są sałatki, które można przygotować w różnych wariacjach, z wykorzystaniem pysznych i zdrowych składników. Przedstawiamy kilka łatwych przepisów na wakacyjne sałatki, które ożywią Twoje dania i dostarczą Ci mnóstwo witamin i minerałów.

  1. Sałatka grecka z grillowanym serem feta

Składniki:

  • sałata rzymska
  • pomidory koktajlowe
  • ogórek
  • papryka czerwona i żółta
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki i umieść na spodzie salaterki.

  2. Dodaj pokrojone na pół pomidory koktajlowe, plasterki ogórka i pokrojoną w paski paprykę.

  3. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser feta oraz połówki oliwek.

  4. Pokrój czerwoną cebulę w cienkie plastry i posyp nią całą sałatkę.

  5. Skrop wszystko sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  7. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.

  8. Sałatka z grillowanym kurczakiem i mango

Składniki:

  • sałata masłowa
  • grillowany filet z kurczaka
  • mango
  • awokado
  • ogórek
  • cebula dymka
  • limonka
  • sos sojowy
  • miód
  • kumin
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki umieść liście sałaty masłowej.

  2. Na wierzchu dodaj pokrojony w plastry grillowany filet z kurczaka.

  3. Obok połóż pokrojone w kostkę mango i awokado.

  4. Pokrój ogórek w plasterki i cebulę dymkę w cienkie pierścienie, dodaj do sałatki.

  5. Przygotuj sos z soku z limonki, sosu sojowego, miodu, kuminu, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem.

  7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj.

  8. Sałatka z krewetkami i awokado

Składniki:

  • sałata lodowa
  • krewetki
  • awokado
  • pomidory koktajlowe
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • koperek
  • sok z limonki
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki ułóż liście sałaty lodowej.

  2. Na wierzchu dodaj uprzednio obrane i ugotowane krewetki.

  3. Pokrój awokado w kostkę i dodaj do sałatki.

  4. Obok umieść przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka.

  5. Pokrój drobno koper i posyp nim całość sałatki.

  6. Przygotuj sos z soku z limonki, jogurtu naturalnego, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. Polej sałatkę przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj.

  8. Sałatka z gruszką, orzechami i serem pleśniowym

Składniki:

  • sałata rukola
  • gruszka
  • ser pleśniowy
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki ułóż liście rukoli.

  2. Pokrój gruszkę w plastry i ułóż na wierzchu sałaty.

  3. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i orzechy włoskie.

  4. Przygotuj sos z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. Polej sałatkę przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj.

  6. Sałatka z cytrusami i rukolą

Składniki:

  • rukola
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • mandarynki
  • pistacje
  • migdały
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonki
  • miód
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki ułóż liście rukoli.

  2. Obierz pomarańczę, grejpfruta i mandarynki, pokrój na kawałki i dodaj do sałatki.

  3. Posyp całość pistacjami i płatkami migdałów.

  4. Przygotuj sos z oliwy z oliwek, soku z limonki, miodu, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. Polej sałatkę przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj.

  6. Sałatka z warzywami z grilla

Składniki:

  • sałata radicchio
  • cukinia
  • papryka czerwona i żółta
  • pomidory suszone w zalewie
  • grillowane warzywa z wędzonego tofu
  • pietruszka
  • jogurt grecki
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki ułóż liście sałaty radicchio.

  2. Pokrój cukinię, paprykę i pomidory na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.

  3. Dodaj również pokrojone w plastry grillowane warzywa z wędzonego tofu.

  4. Posyp całość posiekaną pietruszką.

  5. Przygotuj sos z jogurtu greckiego, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj.

  7. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • sałata lodowa
  • tuńczyk wędzony
  • jajka gotowane na twardo
  • ogórek kiszony
  • czarna fasola
  • kukurydza
  • rzodkiewka
  • cebula czerwona
  • majonez
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na spodzie salaterki ułóż liście sałaty lodowej.
  2. Pokrój tuńczyka w kostkę i dodaj na wierzch sałaty.
  3. Dodaj pokrojone na ćwiartki jajka oraz pokrojone w plasterki ogórki kiszone, cebulę czerwoną i rzodkiewki.
  4. Dodaj również odsączoną z zalewy czarną fasolę i kukurydzę.
  5. Przygotuj sos z majonezu, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Wakacyjne sałatki mogą być różnorodne i pełne smaku. Wystarczy wykorzystać sezonowe warzywa i owoce oraz odpowiednio dobrać składniki. Ożyw swoje letnie dania i ciesz się pysznym, zdrowym i orzeźwiającym posiłkiem!